به گزارش خبرنگار مهر، اختتامیهی بیست و ششمین جشنوارهی ملی کتاب سال دانشجویی، صبح امروز ۲۸ آبان ماه در دانشگاه تهران برگزار شد. در این مراسم «عیسی علیزاده»، رییس شورای سیاستگذاری جشنواره و معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی گفت: اصلیترین هدف این رویداد، ترویج و گسترش روحیه پژوهشی و تالیف و ایجاد انگیزه در دانشجویان به منظور تولید آثار علمی است.
وی همچنین اهم پیشنهادات جهت رونق هرچه بیشتر تالیفات دانشجویی را اینگونه بیان کرد: تاکید اساتید به کتابمحوری بجای جزوهمحوری، توجه ویژه به تالیف کتابهای کاربردی در رشتههای مختلف، حمایت ناشران از دانشجویان نوقلم، توجه ویژه به پرورش خلاقیت و شکوفایی استعدادهای علمی.
همچنین «عادل تقوی» دبیر جشنواره، در این مراسم اظهار کرد: بیستوششمین دوره کتاب سال دانشجویی، فعالیت خود را با فراخوانی که در اردیبهشت ماه ۹۸ در سطح دانشگاهها و حوزههای علمیه داد، کار خود را شروع کرد. مهلت ارائه آثار نیز تا پایان تیرماه بوده، که در این مدت ۵۱۸ اثر به دبیرخانه جشنواره واصل شد.
وی افزود: آثاری که شرط اصلی جشنواره، یعنی همزمانی ارائه اثر با دوران تحصیلی دانشجو را داشته، بدون محدودیت در نوع اثر که کاغذی یا الکترونیکی باشد و همچنین بدون محدودیت موضوعی، مورد ارزیابی اولیه قرار گرفت. این ۵۱۸ اثر در شش گروه اصلی و پنج موضوع ویژه تقسیمبندی شدند. فرآیند داوری هم در چهار مرحله توسط اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاهها و همچنین بعضی از برگزیدگان ادوار گذشتهی جشنواره، انجام شد.
دبیر اجرایی جشنواره اعلام کرد: از این ۵۱۸ اثر که به دبیرخانهی جشنواره رسیدهاست، ۶۴ درصد آثار تالیفی و ۳۶ درصد ترجمه بودهاست. ۸۷ درصد مربوط به دانشجویان شاغل در دانشگاههای دولتی و ۱۰ درصد هم مربوط به دانشگاههای آزاد و ۳ درصد هم سایر مراکز آموزش عالی بودهاست. همچنین ۷۵ درصد مولفین و مترجمین «آقا» و ۲۵ درصد «خانم» بودهاند و از این میان۶۴ درصد دانشجویان مقطع دکترا و ۲۵ درصد در مقطع ارشد و ۱۱ درصد هم مقطع کارشناسی، مشغول به تحصیل بودهاند.
تقوی گفت: در نهایت بعد از اتمام فرآیند داوری در گروههای ششگانه شامل، گروه علوم انسانی، گروه علوم پایه، گروه پزشکی و دامپزشکی، گروه هنرومعماری، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، گروه فنیومهندسی، ۷ اثر برگزیده و ۱۴ اثر شایستهی تقدیر معرفی شدند.
او افزود: همچنین هرساله بخش ویژهای هم در جشنواره داریم که موضوعاتی که متناسب با نیازهای کشور و ظرفیتهایی که وجود دارد، برای تالیف و ترجمهی آثار پیشبینی و اعلام میکنیم و آثاری که در این حوزهها نگاشته میشود بهصورت ویژه مورد بررسی قرار خواهد گرفت و تقدیر میشود.. یکی از این موضوعات «مطالعات رسانه» است. موضوعات ویژهی دیگرشامل، «فرهنگ عمومی و آسیبهای اجتماعی»، «مدیریت بحران و پدافند غیرعامل»، حوزه «علوم انسانی اسلامی» با همکاری دانشگاه امام صادق و بحث «تولید ملی و حمایت از کالای ایرانی» بوده است.
تقوی افزود: بخش اصلی جشنواره تقدیر از دانشجویان اهل قلم است، و در کنار آن بخشهای جنبی هم شامل تقدیر از «استاد خادم کتاب» است. از اساتیدی که در فضای دانشگاهی فعالیت میکنند ودر حوزه کتاب و کتابخوانی هم در بحث تولید آثار و یا تشویق دانشجویان و فعالیتهای شاخصی که در این حوزه انجام میدهند، تقدیر بهعمل میآید. در این دوره از آیتالله «سید مصطفی محقق داماد»، استاد حوزه و دانشگاه، تقدیر میشود.
تقوی افزود: بخش جنبی دیگر جشنواره، تقدیر از ناشران آثار دانشجویی است. ناشرانی که، با وجود اینکه دانشجویان در مقایسه با نویسندگان و مترجمین حرفهای به لحاظ وزن علمی، ویژگیهای لازم را ندارند، این فضا را به دانشجویان میدهند و از آنان حمایت میکنند.
در سایت خبری بخوانید: اخبار فرهنگی هنری جهان
در این مراسم از «مصطفی محقق داماد» به عنوان «استاد خادم کتاب» تجلیل بهعمل آمد. وی در این مراسم گفت: آنچه موجب جهل است عدم توجه است. بازگشت به خویش جهل را برطرف میکند و حتی فقر هم مانعی برای این بازگشت به خویشتن نیست.
وی افزود: ایمان به معنی جزم نیست و به معنی همواره در راه جستجو و پیدا کردن حقیقت است. ایمان ایستایی فکر نیست. مومن کسی است که در جستجوی حقیقت و تفکر است و جستجوگر اهل گفتگو میشود. مومن بودن به معنای دگم بودن نیست. دگم ایستاست و حاضر نیست گفتگو کند.
وی ادامه داد: من در مسیر پیدا کردن حقیقت هستم. باید بیشتر بخوانم. باید تحقیق کنم. من متوقف نیستم. دانشجویان و رسانههای بزرگ و اساتید و روزنامهها و مجلات همه وظیفهشان این است که باید با مطالعه کتاب در جستجوی حقیقت باشند و کتاب بخوانند و جامعه را به این سمت سوق دهند.
همچنین «حمیدرضا طیبی» رئیس جهاد دانشگاهی کشور، در این مراسم گفت: اگر اراده برای پیشرفت و توسعه پایدار کشور داشته باشیم رسیدن به آن باعث توسعه علمی و فرهنگی و اجتماعی و سیاسی است. توسعه در این زمینهها هم منجر به اقتدار اقتصادی دانشبنیان و اقتدار دفاعی دانشبنیان و در نهایت منجر به امنیت و رفاه همراه با عدالت و اخلاق برای مردم است.
وی ادامه داد: در جهاد دانشگاهی هم از ابتدای تاسیس سعی کردیم که توانمندی در حوزههای توسعه فرهنگی و توسعه علمی فناورانه و توسعه آموزشهای مهارتی واشتغال و کارآفرینی را الگوسازی کنیم. به لطف خدا و همت جهادگران دانشگاهی در حوزههای مختلف موفق به کارهای بزرگی شدهایم برای مثال در حوزه پزشکی بحث سلولهای بنیادی و کاربردی کردن آن و درمان برخی از سرطانها و بحث نازایی.
وی افزود: در حوزه فنی و مهندسی هم کار در حوزههای مختلف نفت، گاز و پتروشیمی و صنعت برق و تولید فناوریهایی که در رقابت با بهترینها وارد بازار کشور شدند. اما در مورد توسعه فرهنگی و علمی و فناورانه یکی از مباحث مهم در نشر علم، مستندسازی آن است. یکی از علتهای تشویق ما این بوده که اساتید و دانشجویان دانستههای علمی خود را چه در قالب پایاننامه یا کتاب مستندسازی بکنند.
طیبی گفت: حاصل این توسعهها باید به امنیت و رفاه همراه با اخلاق و عدالت برای مردم منجر شود. اگر این روزها در جامعه دچار مشکل هستیم فکر میکنم که اینها را رعایت نکردیم، چه توسع فرهنگی چه توسعه علمی و فناورانه که منجر به توسعه اقتصادی متکی به توان ملی و توسعه سیاسی میشود. باید به یک وفاق ملی برسیم که بتوانیم برنامهریزیهای بلندمدتی برای کشور خودمان بکنیم. شکر میکنیم که رهبر انقلاب در جریانات اخیر هوشیارانه وارد شدند.
وی افزود: توان انجام کارهای بزرگ و اشتغال عزتمند و آبرومند برای جوانان را در کشور داریم به شرطی که بر توان ملی اتکا و استفاده بکنیم.
جشنوارهی کتاب سال دانشجویی هرساله، همزمان با هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و با هدف ایجاد نشاط علمی و دانشگاهی کشور، جلب همکاری و حمایت ناشران حوزه دانشگاهی، چاپ آثار دانشجویی، تقویت بنیهی علمی دانشجویان با ارائهی آثار مکتوب و حمایت از دانشجویان نوقلم برای تولید اندیشههای جدید برگزار میشود.