وضعیت جهانی نفت پس از اعمال تحریمهای آمریکا
پیشبینی یک نماینده درباره سقف افزایش قیمت نفت

بهروز نعمتی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به اعمال تحریمهای اخیر آمریکا علیه کشورمان، اظهار داشت: تفاوت تحریمهای اخیر با تحریمهای گذشته در این بود که سازمان ملل و بسیاری از کشورها پشتیبان آن تحریمها بودند اما تحریمهای اخیر تنها از سوی آمریکا اعمال شده که قطعا تأثیر شدیدی نخواهد داشت.«قاچاق سوخت» زیر ذرهبین مجلس
وی افزود: بسیاری از کشورها و برخی از اعضای 1+5 مانند انگلیس و آلمان علیه این تحریمها بیانیه صادر و معتقد بودند که این تحریمها کار اشتباهی است.
سخنگوی هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه آمریکاییها کار تبلیغاتی بزرگی بر روی این تحریمها انجام دادند و سعی کردن آن را بزرگ جلوه دهند، تصریح کرد: واقعیتی که وجود دارد این است که این تحریمها اثر چندانی نخواهد داشت و مسئولان آمریکایی هم خودشان بر این امر واقف هستند.
نعمتی با تأکید بر اینکه برخی از کشورها از جمله چین، هند و همچنین روسها به دنبال این هستند که مراوداتشان را با ما ادامه دهند، گفت: ضمن اینکه خود آمریکاییها هم بسیاری از موارد را مستثنی کردند.
نماینده مردم تهران در مجلس تاکید کرد: آمریکاییها با توجه به وضعیت بازار، عرضه و تقاضای نفت، به هیچ وجه نمیتوانند خرید نفت از ایران را به صفر برسانند.
نعمتی با بیان اینکه پیشبینی بنده این است که با توجه به فرا رسیدن فصل سرما قیمت هر بشکه نفت به 120 دلار میرسد، اظهار داشت: در این شرایط مسئولان آمریکایی التماس خواهند کرد که نفت بیشتری به بازار عرضه شود.
انتهایپیام/
روسیه: ایران در زمینه صادرات نفت خود مستقل عمل خواهد کرد

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، "الکساندر نوواک" وزیر انرژی روسیه معتقد است که ایران آمادگی آن را دارد تا در آینده نیز به طور مستقل به صادرات نفت خود ادامه دهد و با خریداران نفت خود مشارکت داشته باشد.
نوواک در تفسیر امکان حمایت مسکو از تهران بهخاطر اعمال تحریمهای جدید نفتی آمریکا علیه ایران و در پاسخ به این سئوال که آیا روسیه به ایران در صادرات خود کمک خواهد کرد، به خبرنگاران توضیح داد: «ما و ایران همکاریهای بسیاری در جهت گیریهای مختلف داریم و به توسعه همکاری های خود در عرصه انرژی ادامه میدهیم. ایران و روسیه دو کشور صادر کننده نفت هستند. ما دارای صادرات مستقل هستیم و ایران نیز به طور مستقل این کار را انجام میدهد. البته در این زمینه میتواند همکاری های وجود داشته باشد، ولی جمهوری اسلامی به طور مستقل صادرات نفت خود را انجام داده و در آینده نیز آمادگی آن را دارد تا به همکاریهای خود با شرکایش و خریداران نفت این کشور مشارکت داشته باشد.»
در حال حاضر بین روسیه و جمهوری اسلامی قرار داد خرید «نفت در ازای کالا» در حال اجرا که بر اساس آن حجم صادرات نفت ایران به روسیه پنج میلیون تن در سال است. اولین تحویل محموله نفتی ایران به روسیه در چارچوب این قرارداد در ماه نوامبر سال 2017 به حجم 1 میلیون تن آغاز شد.
وزیر انرژی روسیه پیش از اعمال دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران گفته بود که روسیه برنامه «نفت در ازای کالا» با ایران را به رغم اعمال فشارهای آمریکا ادامه خواهد داد. به گفته وی، این برنامه برای 5 سال آینده نیز ادامه خواهد داشت.
چشم امید آمریکا به کرکوک عراق برای کاهش اثرات تحریم نفتی ایران

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، میادین نفتی عراق در منطقه مورد بحث کرکوک پس از ازسرگیری تحریم های آمریکا علیه کشور همسایه ایران اهمیت زیادی پیدا کردهاند. واشنگتن بغداد را مجبور کرده صادرات این منطقه را که در سال گذشته متوقف شده بود ادامه دهد . عراق قصد دارد ظرفیت صادرات خود را از پنج میلیون بشکه در روز فعلی به 8.5 میلیون بشکه در روز در سال های آتی برساند. یک میلیون بشکه آن میتواند متعلق به کرکوک باشد. ولی مسئله فقط باز کردن شیرهای نفت کرکوک نیست .چرا کرکوک این مهم است ؟ تولید و درآمد. توقف صادرات از کرکوک جلوی تولید 300 هزار بشکه نفت در روز را توسط عراق به سمت ترکیه و بازارهای بین المللی گرفت و باعث شد 8 میلیارد دلار درآمد خالص از زمان توقف این میدان نفتی از دست برود . بیشتر صادرات عراق متعلق به میادین جنوبی است ولی کرکوک یکی از بزرگترین و قدیمی ترین میادین نفتی در خاورمیانه است که تخمین میزنند حاوی حدود 9 میلیارد بشکه نفت قابل برداشت باشد . آمریکا کرکوک را به عنوان گزینه ای برای کمک به جبران کمبود جهانی تولید نفت به خاطر تحریم های ایران می داند . واشنگتن بغداد را مجبور کرده تمام محمولههای نفتی به ایران را معلق کند و جریان نفت از کرکوک به ترکیه را برقرار سازد .
قیمت جهانی نفت امروز ۱۳۹۷/۰۸/۲۱ | نفت حدود ۱ دلار گران شد

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، این اقدام عربستان از سوی تحلیلگران تلاش برای متوقف کردن روند قیمت نفت تعبیر شده است. قیمت نفت از اوایل ماه اکتبر تاکنون 20 درصد کاهش داشته است.
بر اساس این گزارش، قیمت هر بشکه نفت برنت امروز با 93 سنت، معادل 1.3 درصد افزایش به 71 دلار و 11 سنت رسید. قیمت نفت خام آمریکا هم امروز 54 سنت، معادل 0.9 درصد افزایش داشت و به 60 دلار و 73 سنت رسید.
وزیر انرژی عربستان گفته، این کشور قصد دارد عرضه نفت خود را در ماه دسامبر به میزان نیم میلیون بشکه کاهش دهد. این در حالی است که ظاهرا چشم انداز تلاش های اوپک برای قانع کردن سایر تولید کنندگان برای همراهی با کاهش مجدد تولید چندان روشن نیست.
خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان گفته، به دلیل کاهش تقاضای فصلی، فروش نفت آرامکو به مشتریانش در ماه دسامبر 500 هزار بشکه در روز نسبت به ماه نوامبر کاهش خواهد داشت. این به معنای کاهش حدودا نیم درصدی عرضه نفت جهانی است.
این خبر پس از ان اعلام شده که قیمت نفت در طی یک ماه گذشته به دلیل افزایش عرضه نفت کشورهای آمریکا، روسیه و عربستان حدود 20 درصد افت کرده است.
نگرانی عمده عربستان و دیگر تولید کنندگان سنتی نفت در خاورمیانه افزایش بی رویه تولید نفت آمریکاست. آمارهای موسسه بیکر هاگز نشان می دهد که شرکت های آمریکایی در طی هفته گذشته 12 سکو به تعدادی سکوهای حفاری نفت اضافه کرده و تعداد آنها را به 886 مورد رسانده اند که بیشترین تعداد از مارس 2015 تاکنون است.پشت پرده جریان کاهش قیمت نفت چیست؟آیا قیمت نفت به 100 دلار می رسد؟
دولت روحانی چقدر نفت فروخت؟

به گزارش خبرآنلاین، آمارهای ارائه شده نشان می دهد از ابتدای سال ۱۳۹۲ تا پایان بهار امسال بیش از ۲۹۴ میلیارد و ۲۷۲ میلیون دلار نفت به فروش رفته است .
در این دوره زمانی بالاترین درآمد نفتی ایران در سال ۱۳۹۶ به دست آمده است که این میزان درآمد برابر با ۶۵ میلیارد و ۸۱۸ میلیون دلار است .
درآمد مذکور اما در قیاس با دوره فعالیت دولت دهم از کمترین درآمد حاصله در یک سال نیز کمتر است. کمترین درآمد نفتی در سال های استقرار دولت دهم در سال ۱۳۸۸حاصل شد . در این سال ایران ۶۶ میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار نفت فروخته است.
کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی در سال های اخیر از یک سو و از دست رفتن بخشی از بازارهای نفتی ایران در اثر تحریم اتحادیه اروپا از سوی دیگر مهمترین دلیل کاهش درآمد نفتی ایران است .
بازار نفت امروز نیز در موقعیتی ویژه برای ایران قرار گرفته است . در حالی که پس از برجام، ایران تلاش فراوانی برای در اختیار گرفتن بازارهای صادراتی از دست رفته نفت در دستور کار قرار داد و توانست با احیای این بازارها سرزمین های تجاری از دست رفته خود را بازپس گیرد اما ترامپ در اقدامی خلاف عرف بین الملل با خروج از بجام، خط جدید فشار علیه ایران را تدارک دید.
بر این اساس هر چند در گام اول ترامپ اعلام کرد صفر شدن درآمدهای ارزی ایران را هدفگذاری کرده است اما با شکست آشکار نسبت به اعمال معافیت برای هشت کشور اقدام نمود .
پیش بینیها حکایت از آن داشت که در صورت خروج ایران از بازار نفت، اقتصاد جهان به واسطه رشد قیمت نفت، درگیر بحرانی جدی شود . در عین حال اروپا این بار با ایستادن رد کنار ایران مانع از اجرای کامل برنامه آمریکا شده است.
روحانی کدام سال چقدر نفت فروخت؟
مروری بر آمار فروش نفت در دولت روحانی نشان می دهد وی نیز طالع نفتی بلندی نداشته است . خوششانسترین رییس جمهور در این حوزه همچنان احمدی نژاد است و به نظر می رسد تا سالیان طولانی دولت وی صفت پردرآمدترین دولت نفتی تاریخ را حفظ نماید .
بر اساس این گزارش ، هر چند در سال ۱۳۹۲ ، میزان درآمد نفتی ایران برابر با ۶۴ میلیارد و ۵۴۰ میلیون دلار بود اما این رقم در سال ۱۳۹۳ به ۵۵ میلیارد و ۴۰۶ میلیون دلار کاهش یافت .
این روند در سال ۱۳۹۴، یکی از سخت ترین سال های اقتصادی ایران نداوم یافت به طوری که در سال ۱۳۹۴ ایران تنها کمی بیش از ۳۱ میلیارد دلار درآمد نفتی به دست آورد.
سال ۱۳۹۵ برای ایران اما سالی دیگر بود . به نتیجه رسیدن برجام در دی ماه سال ۱۳۹۴، شرایط را برای ایران در بازار نفت متفاوت کرده بود . ایران در این سال با رشد بیش از ۴۱ درصدی صادرات نفت خود روبرو بود به طوری که درآمد نفتی ایران در این مقطع زمانی به بیش از ۵۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار رسید .
دولت دوازدهم اما در اولین سال فعالیت خود ، در سال ۱۳۹۶ بیش از ۶۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار نفت فروخته است و درآمد فروش نفت در بهار سال جاری نیز برابر با ۲۰ میلیارد و ۹۸۰ میلیون دلار اعلام شده است .
به این ترتیب دولت روحانی در شش ساله فعالیت خود بیش از ۲۹۴ میلیارد دلار درآمد از محل فروش نفت به دست آورده است .
درآمد نفتی در دولت دهم
برای آنکه مقیاسی از وضعیت درآمدهای نفتی در شش ساله اخیر حاصل شود کافی است مقطع زمانی ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ مورد بررسی قرار گیرد .
دولت دهم در این دوره زمانی عهده دار مسئولیت بود و بررسی ها نشان می دهد در اولین سال فعالیت دولت دهم ۶۶ میلیارد دلار درآمد نفتی به دست آمده است .سال ۱۳۸۹ اما درآمد حاصل از فروش نفت ایران ۹۰ میلیارد و ۱۹۱ میلیون دلار و در سال ۱۳۹۰ رقم خیره کننده ۱۱۸ میلیارد و ۸۶۱ میلیون دلار گزارش شده است .
تشدید تحریم های نفتی ایران در سال ۱۳۹۱ اما موقعیت را برای ایران تغییر داد به طوری که درآمد نفتی سال ۱۳۹۱ تحت تاثیر عوامل بنیادین بازار نفت و همچنین کاهش سهم ایران به ۶۸ میلیارد و ۱۳۵ میلیون دلار رسید .
به این ترتیب در فاصله چهار سال ، دولت دهم یا دولت دوم احمدی نژاد ردآمدی معادل ۳۴۳ میلیارد و ۳۹۷ میلیون دلار به دست آورد.به این ترتیب این درآمد چهار ساله ۱۰۳ میلیارد دلار از درآمد شش ساله دولت روحانی بیشتر است.
دو برگ برنده نفت ایران

روز گذشته همزمان دو اتفاق در حوزه نفت رخ داد که حاوی پیامهای مثبتی برای فروش نفت ایران است. نخست آنکه دومین محموله نفت خام در بورس انرژی بهطور کامل به فروش رسید. حجم این عرضه ۷۰۰ هزار بشکه بود که نسبت به میزان فروش قبلی دو و نیم برابر است.
به گزارش دنیای اقتصاد، کارشناسان معتقدند در شرایط تحریم، ورود واسطههای نفتی غیردولتی میتواند بخشی از کاهش احتمالی صادرات کشورمان را جبران کند. خبر دوم به نشست کمیته ویژه نظارتی اوپک و غیراوپک مربوط میشود. هرچند تا لحظه نگارش این گزارش نتیجه نهایی نشست مزبور مشخص نشده بود، اما بنا به اظهارات مقامات آگاه، صادرکنندگان نفتی در اقدامی جالب توجه برنامه کاهش تولید تا یک میلیون بشکه در روز را در دستور کار داشتند.
وزیر نفت عمان در این خصوص تاکید کرده که بازیگران اصلی برای کاهش تولید اجماع دارند و موضوع اصلی میزان کاهش تولید است. تحلیلگران حوزه انرژی معتقدند معافیتهای نفتی که دولت ترامپ به خریداران نفت ایران داده موجب غافلگیری عربستان شده است و اکنون سعودیها به جای بررسی تولید حداکثری، درصدد کاهش عرضه بهمنظور حفظ قیمت نفت هستند. برنامهای که نشان میدهد میزان فروش نفت ایران بیش از برآوردهای قبلی خواهد بود که میتواند رویداد مثبتی برای کشورمان در دوره تحریم باشد.
دو برگ برنده نفت ایران
استفاده حداکثری از توانمندی بازارهای رسمی، انعطافپذیری قیمتی و تبعیت از شرایط عرضه و تقاضا موجب شد تا نفت خام سبک صادراتی ایران در بورس انرژی مورد معامله قرار بگیرد که سیگنال مهمی برای حفظ جایگاه صادراتی ایران در بازارهای جهانی است. این تجربه مهم نشاندهنده توانمندی ایران در حفظ بازارهای صادراتی و تنوع شرایط فروش بهرغم محدودیتهای اعمالی است آن هم در شرایطی که انعطاف قیمتی در یک بازار رسمی و شفاف صورت میپذیرد.
دومین عرضه نفت خام صادراتی در بورس انرژی روز گذشته با موفقیت انجام شد و ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام با قیمت ۶۴ دلار و ۹۷ سنت مورد معامله قرار گرفت. قیمتهای پایه اولیه در این معاملات از سوی شرکت ملی نفت ایران ۷۱ دلار و ۵۹ سنت بود ولی در نهایت عرضهکننده با انعطافی بسیار مهم قیمت ۶۴ دلار و ۹۷ سنت را پذیرفت. ۷۰۰ هزار بشکه تقاضا هم در ۳ سفارش خرید با پذیرش همین قیمت به ثبت رسید تا در نهایت دومین عرضه نفت خام صادراتی در بورس انرژی با موفقیت همراه شود.
در دو عرضه اخیر تاکنون نزدیک به یک میلیون بشکه نفت خام سبک صادراتی ایران در بورس انرژی مورد معامله قرار گرفته که موفقیت بسیار بزرگی به شمار میرود. در عرضه پیشین ۲۸۰ هزار بشکه نفت خام صادراتی مورد معامله قرار گرفت ولی در این دادوستد شاهد رشد ۵/ ۲ برابری حجم معاملات بودیم که پیامهای مهمی را برای بازار جهانی نفت به همراه دارد؛ نخست آنکه ایران همانطور که فوربس در گزارشی هفته قبل پیشبینی کرده بود میتواند با اندکی کاهش در قیمت نفت خود خریداران سنتی خود را به راحتی حفظ کند و دوم اینکه ابزار بورس برای ورود خریداران و حتی توسعه فروش در شرایط تحریم در حال خودنمایی پتانسیلهای خود است.
این در حالی بود که قیمت معامله پیشین نفت خام ۷۴ دلار و ۸۵ سنت بود که از کاهش قیمت ۹ دلار و ۸۸ سنتی حکایت دارد. در معامله پیشین ۲۸۰ هزار بشکه نفت خام صادر شد؛ اگرچه در آن عرضه نیز شاهد کاهش قیمتهای پیشنهادی در زمان معاملات بودیم. اما در این معامله ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام به فروش رسید که نشاندهنده ترغیب جدیتر خریداران است. از سوی دیگر در عرضه پیشین هنوز زمان اعمال تحریمها فرا نرسیده بود ولی هماکنون شاهد اجرایی شدن تحریمهای آمریکا هستیم اما باز هم تقاضا افزایش یافته است.
چیزی که در این بین حائز اهمیت است را باید در اهمیت قیمت پیشنهادی در بازارهای صادراتی دانست یعنی خریداران هنوز بهصورت بالفعل آماده خریداری نفت خام از ایران هستند و میتوان با انعطاف قیمتی در بازار صادراتی بورس انرژی، حجم صادرات نفت خام را از این بستر به شدت تقویت کرد. با توجه به شرایط موجود و بررسی و رایزنی با کارشناسان، احتمالا عرضه بعدی نفت خام در هفته آینده صورت خواهد گرفت و میزان آن به احتمال زیاد یک میلیون بشکه خواهد بود. از سوی دیگر جریان غالب قیمتی در بازارهای جهانی است که نوسان نرخ را تعیین میکند ولی همین قیمت کشف شده یعنی نرخ ۶۴ دلار و ۹۷ سنت سادهترین پایه قیمتگذاری برای معاملات آینده خواهد بود.
در صورت کاهش بیشتر قیمتهای جهانی احتمال افت این نرخ در معاملات بعدی وجود دارد. از سوی دیگر معاملات روز گذشته این داده مهم را به بازارهای جهانی مخابره کرد که ایران برای حفظ سهم بازار خود مصمم است و از انعطاف قیمتی و حمایت از خریداران برخوردار خواهد بود. در صورت ادامه همین روند کلی در عرضه نفت خام صادراتی در بورس انرژی، داد و ستد یک میلیون بشکهای نفت در عرضه بعدی دور از ذهن نخواهد بود حتی اگر قیمتهای جهانی کاهشی باشد. شاید این انعطاف قیمتی و تبعیت از شرایط کلی عرضه و تقاضا در هیچ جای جهان همچون بورس انرژی در دسترس نباشد.
فوربس، هفته قبل در گزارشی با اشاره به هزینههای پایین تولید نفت ایران نوشته بود که تهران قادر است سیاستهای کاهش قیمت را در پیش بگیرد و اگر این اقدام را مدنظر قرار دهد بازار را قبضه خواهد کرد. بر اساس این گزارش ایران هر بشکه نفت را با ۹ دلار تولید میکند بنابراین قادر است با راهاندازی جنگ قیمتی همچنان سود ببرد و بازار را به سمت خود بکشد که این آغاز یک تهدید جدی برای همه بازیگران بازار نفت است. بنابراین اگر اعضای اوپک ایران را به هر نحوی دور بزنند ایران میتواند بهطور قابل توجهی کشورهای عضو اوپک را با قیمتهای پایینتر نفت خود تهدید کند؛ به خصوص آنکه اکنون ایران بیشتر از همیشه میتواند به سرعت تولید نفت خود را افزایش دهد.
این تحلیل در کنار معامله روز گذشته نفت در بورس کالا و فرصتهایی که تغییرات قیمتی برای خرید نفت ایران ایجاد میکند موید همین هشدار فوربس است؛ هرچند این اتفاق کاملا بر مبنای مبانی بازار بوده و دولت ایران عمدی برای کاهش قیمت نداشته است. بر این اساس مشتریان نفتی قادر خواهند بود با حضور در بورس نفت (انرژی) با قیمتهای مناسب همچنان خریدهای خود را ادامه دهند. بلومبرگ نیز این موضع فوربس را تایید کرده و در گزارشی مینویسد ایران میتواند با استفاده از تخفیفهای مناسب و پرداخت هزینههای حمل مشتریان را جذب خود کند و این موضوعات اثر تحریمهای ترامپ را تا حدی خنثی میکند.
بلومبرگ میافزاید: ایران بدون تحریم نقش بسیار مهمتری در تعادل بخشی به بازار دارد زیرا قدرت چانه زنی اوپک را در بازار افزایش میدهد و به خصوص برای حفظ تولیدکنندگانی مانند قطر ضروری است. کارشناسان در این رابطه معتقدند عرضه نفت در بورس انرژی هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد. یک میلیون بشکه نفت حتی اکر در هر هفته به فروش برسد رقمی در حدود ۱۵۰ هزار بشکه در روز را جبران میکند؛ اما مقدمه خوبی برای معرفی این توانمندی به بازارهای منطقه و حتی جهان است. این موضوع زمانی که سایر ابزارهای این بازار نیز از جمله بازار آتی نفت خام راهاندازی شود نمود بیشتری خواهد داشت و بیش از همیشه میتواند نقش و تاثیرگذاری خود را در بازار جهانی نفت و اقتصاد کشور نشان دهد و باعث شکوفایی بخش خصوصی واقعی نیز بشود.


با کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت جهان از کاهش صادرات این کالا در ماه آینده میلادی خبر داده است.
به گزارش بی بی سی، خالد فالح، وزیر انرژی عربستان امروز یکشنبه (بیستم آبان) در ابوظبی گفت که صادرات نفت کشورش در ماه آینده (دسامبر) ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت.
این در حالی است که به گفته او، عربستان از ماه اکتبر روزانه ۱۰ میلیون و هفتصد هزار بشکه در روز نفت صادر کرده است.
عربستان در حالی از کاهش صادرات نفت در ماه آینده میلادی خبر داده است که اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) هنوز باید در این باره تصمیم گیری کنند.
فالح گفته است: "هنوز توافقی بین تولیدکنندگان نفت درباره کاهش تولید وجود ندارد."
او همچنین گفته است: "ما باید تمامی عوامل را مورد مطالعه قرار دهیم."

هفته پیش بهای هر بشکه نفت خام برنت به زیر ۷۰ دلار هم رسید
امروز یکشنبه، ۲۰ آبان (۱۱ نوامبر)، کمیتهای مشترک برای نظارت بر بهای نفت خام با شرکت وزاری نفت و نمایندگان کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک ) و چند کشور عمده نفتی غیر عضو به رهبری روسیه در ابوظبی تشکیل شد تا به بررسی روند نزولی بهای نفت خام در چند ماه اخیر و نحوه مقابله با آن بپردازد.
اظهارات عربستان درباره کاهش صادرات در حالی است که وزیر انرژی روسیه در گفتگویی با خبرنگاران از ظرفیت مازاد نفت در بازار در ماههای آینده خبر داده است.
بگفته الکساند نواک در نیمه سال آینده میلادی (۲۰۱۹) تقاضا بیشتر از عرضه این کالا خواهد بود و بازار به تعادل خواهد رسید.
نشست امروز در حالی برگزار شده که افزایش قابل توجه تولید نفت شیل آمریکا و معافیتهایی که دولت ایالات متحده از تحریم نفتی ایران به چند کشور داده، همراه با چشمانداز رشد ناکافی اقتصاد جهان باعث شده است تا بهای نفت در بازار جهانی کاهش یابد.
روز جمعه، بهای نفت خام برنت برای اولین بار از آوریل سال جاری به زیر ۷۰ دلار هم رسید؛ و این در حالی بود که بیش از یک ماه پیش قیمت هر بشکه نفت برنت تا ۸۶ دلار در هر بشکه هم بالا رفته بود.
کارشناسان در بعضی کشورهای صادرکننده نفت در این مورد ابراز نگرانی کردهاند که ممکن است روند نزولی کنونی به تکرار "بحران نفتی" سال ۲۰۱۴ منجر شود که در جریان آن، بهای نفت خام ظرف چند ماه به شدت سقوط کرد.
با آغاز روند نزولی بهای نفت در تابستان سال ۲۰۱۴، سقوط قیمت تا تشکیل کمیته مشترک نظارت بر بازار با عضویت اعضای اوپک و چند کشور غیراوپک و تصمیم آنان به کاهش تولید از اوایل سال ۲۰۱۷ ادامه داشت. کاهش تولید باعث شد که بهای نفت خام که به زیر ۳۰ دلار در بشکه رسیده بود به تدریج افزایش یابد.

افزایش تولید نفت شیل در آمریکا از عوامل تاثیرگذار بر کاهش بهای نفت در بازار جهانی عنوان شده است
در پی تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای از سرگیری تحریم نفتی ایران در ماه مه سال جاری، نگرانی در مورد کمبود عرضه و افزایش قیمت باعث شد تا برخی تولیدکنندگان عمده به خصوص عربستان سعودی و روسیه صادرات نفت خود را به منظور جبران کمبود احتمالی افزایش دهند.
نشست کمیته برای بررسی کاهش احتمالی تولید نفت در حالی برگزار شده که هفته پیش، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در نامهای به دبیرکل اوپک خواستار انحلال این کمیته شد.
آقای زنگنه در اشاره به تصمیم قبلی کمیته برای افزایش تولید به منظور جبران کمبود ناشی از تحریم ایران، گفته بود که این کمیته از هدف اولیه خود فاصله گرفته و دیگر حافظ منافع جمعی تولیدکنندگان نیست؛ ایران پیشتر از شرکت در برخی از نشستهای این کمیته خودداری کرده بود.

بیژن زنگنه خواستار انحلال کمیته مشترک نظارت بر بازار نفت شده
مقامات ایران انتظار داشتند کشورهای تولیدکننده نفت با هدف افزایش قیمت و فشار بر دولت ایالات متحده، از افزایش تولید خودداری کنند.
طبق مصوبات کنگره آمریکا، رئیس جمهوری ملزم است هنگام تحریم کشورهای دیگر اطمینان حاصل کند که این اقدام باعث افزایش غیرمتعارف در بهای جهانی نفت نخواهد شد.
در حال حاضر، تولید نفت عراق به ۴.۶ میلیون بشکه در روز میرسد که بعد از عربستان سعودی، بالاترین میزان تولید در میان کشورهای عضو اوپک است. اوایل این هفته، وزیر نفت عراق اعلام کرد که این کشور در نظر دارد با جذب سرمایهگذاری در تاسیسات نفتی، در سال آینده میلادی تولید خود را تا ۵ میلیون بشکه و صادرات خود را ۳.۸ میلیون بشکه افزایش دهد. این در حالی است که به گفته برخی منابع، تحریم نفتی ایران تا کنون باعث کاهش حدود یک میلیون بشکه از صادرات نفت این کشور شده و آمریکا گفته است در نظر دارد این میزان را به صفر کاهش دهد.
روز پنجشنبه، دولت آمریکا عراق را به مدت ۴۵ روز از تحریم علیه جمهوری اسلامی معاف کرد تا عراق بتواند به واردات گاز طبیعی و برق از ایران کشور ادامه دهد. مقامات آمریکایی گفتهاند که انتظار میرود در این فرصت، عراق بتواند منابع جایگزین برای تامین نیازهای خود بیابد.
بعضی کارشناسان هشدار دادهاند که در صورت ادامه تحریم ایران، این امکان وجود دارد که موقعیت آتی این کشور در بازارهای نفتی متزلزل شده و با توجه به سرمایهگذاری سایر تولیدکنندگان در ظرفیت تولید، خریداران سنتی ایران فروشندگان جدید را جایگزین این کشور کنند.