آلودگی هوای شهرهای بزرگ بیشتر شد
چه شد که در جنگ با آلودگی هوا شکست خوردیم؟

برج میلاد دوباره در آسمان غبار آلود تهران محو شده است، خبری از کوههایی که شهر را پوشاندهاند نیست و آسمان شهر همان رنگ غمگین روزهای سرد را به خود گرفته است؛ حال و هوای این روزهای پایتخت اصلا خوب نیست.
مقایسه هوای تهران در چند سال گذشته این احساس را به وجود میآورد که آلودگی هوا در حال محو شدن از پایتخت ایران بود، اما کافی است به شاخص کیفیت هوای شهر در یک هفته گذشته نگاهی بیاندازید، که نظرتان در این رابطه تغییر کند؛ ۱۳۱، ۱۳۳، ۱۱۱، ۱۰۱، ۱۰۹ و …
در ۵۱ روز ابتدایی پاییز سال گذشته هوای تهران فقط برای یک روز در شرایط «ناسالم برای گروههای حساس» قرار گرفت، در حالی که امسال در همین بازده زمانی هوای شهر ۱۰ برابر سال گذشته در همین شرایط قرار گرفت.
حتی مقایسه آمار کیفیت هوای تهران تا ۲۱ آبان سال ۹۷ با امسال هم نشان میدهد که هوای تهران به شکل ناگهانی به شدت پسرفت کرده است.
ردیف | کیفیت هوا | تعداد روز ۹۷ | درصد | تعداد روز ۹۸ | درصد |
۱ | پاک | ۱۴ | ۵.۸۸ | ۲۵ | ۱۰.۵ |
۲ | سالم | ۱۹۶ | ۸۲.۳۵ | ۱۷۷ | ۷۴.۳۷ |
۳ | ناسالم برای گروههای حساس | ۲۸ | ۱۱.۷۶ | ۳۵ | ۱۴.۷۱ |
۴ | ناسالم | ۰ | ۰ | ۱ | ۰.۴۲ |
پیشبینیها حتی نشان میدهند، که در چند روز آینده کیفیت هوای تهران بدتر شده و حتی امکان بیشتر شدن تعداد روزهای ناسالم وجود دارد. همین موضوع باعث شده است تا اقدامات فوری مختلفی برای بهود اوضاع هوای شهر انجام شود؛ از تعطیلی مدارس و کاهش قیمت حملونقل عمومی تا جلوگیری از تردد برخی از کامیونها … و در این میان فهرست اقداماتی که از فروردین ماه تا آخر تابستان میتوانستند اجرایی شوند، فراموش شدهاند.
مسئولان سازمان محیط زیست معتقدند که آنها اکثر اقدامات لازم را برای بهبود هوای شهر انجام دادهاند اما مشکل از جای دیگری است.
مسعود تجریشی، معاون محیط زیست انسانی، سازمان حفاظت از محیط زیست در گفتوگویی در این رابطه میگوید: «ما برخی از اقدامات لازم را در این رابطه انجام دادیم، یک سال و نیم است که ما کیفیت سوخت را مانیتور میکنیم، لایحه هوای پاک هم فعال شده است، حتی دستورالعملی اقداماتی که در صورت سکون هوا باید انجام شود هم آماده شده است، اولین مورد این لیست مربوط به تردد کامیونهاست.»

چه شد که شکست خوردیم؟
با این وجود کافی بود تا چند روز خبری از باد و باران در پایتخت نباشدتا شهر دوباره در بحران قرار بگیرد، موضوعی که اقلیمشناسان به آن وارونگی هوا میگویند، پدیدهای که باعث ایجاد جرقه آلودگیهوای تهران در فصلهای سرد میشود.
کار به جایی رسیده است که پیروز حناچی شهردار تهران، همان جملهای را تکرار کند که عیسی کلانتری رییس سازمان محیط زیست سال پیش گفته بود، تکرار کند: «راهی جز وزش باد نیست.»
اما این جرقه به تنهایی منجر به آلودگیهوای پایتخت نمیشود، تردد خودروها و فعالیتهای انسانی عامل اصلی این ایجاد این بحران در شهر هستند. در سالهای گذشته اقدامات مختلفی انجام میشد تا میزان این فعالیتهای انسانی به حداقل برسد؛ از اسقاط کردن برخی خودروهای فرسوده تا توسعه حمل نقل عمومی.
معاون سازمان محیطزیست میگوید این برنامهها امسال هم وجود داشتند، اما این بار اجرایی نشدند: «ما طبق دستورالعم عمل کردیم، اما تردد ما در حال افزایش است. قطعا همه متوجه شدهاند که از مهرماه تهران چقدر شلوغ شده است، همه از ماشین استفاده میکنند، دلیل این موضوع واضح است؛ میزان توسعه حمل و نقل عمومی کمتر از سال پیش است. در واقع میزان تردد بیشتر شده است اما حمل و نقل عمومی نه.
برنامههایی که اجرا نشدند تا تهران آلوده شود
این تنها برنامه اجرایی نشده نیست، در سال گذشته قرار بود خودروهای فرسوده اسقاط شده و موتورسیکلتهای کاربراتوری اسقاط شوند اما هیچ کدام از این اقدامات رخ نداد.
تابستان امسال در گزارشی در همین رابطه به عدم اجرای ماده ۱۱ و ۱۲ آئیننامه فنی ماده دو لایحه هوای پاک اشاره کرده بود. در این مواد آمده بود: ««شمارهگذاری موتورسیکلت بنزینی منوط به اسقاط یک دستگاه موتورسیکلت است. موتورسیکلتهای برقی از شرط اسقاط معاف هستند. تولیدکنندگان و واردکنندگان موتورسیکلت از تاریخ ابلاغ این تصویبنامه موظف هستند ۱۰ درصد سبد محصولات هر دوره سه ماهه خود را بر مبنای تعداد تولید، به موتورسیکلت برقی اختصاص دهند و در صورت عدم امکان به ازای شمارهگذاری هر دستگاه موتورسیکلت از میزان ۱۰ درصد مذکور، سه دستگاه موتورسیکلت فرسوده از رده خارج کنند.»
با درخواست وزارت صنعت، معدن و تجارت جرای این قانون یک سال تاخیر افتاد، موضوعی که در ایجاد شرایط امروزی تهران بیتاثیر نبوده است.
تجریشی در این رابطه توضیح میدهد: «در یک سال گذشته خودروها فرسوده شدند و آنها را اسقاط نکردیم. قرار بود موتورسیکلت کاربراتوری از رده خارج شوند که این اتفاق رخ ندهد. ما گفته بودیم تا آخر امسال تاکسی هیبریدی جایگزین تاکسیهای فرسوده شود و حالا هیچ کدام از اینها اجرا نشده است.»
حالا هیچکدام از این قوانین اجرا نشدند و اقدامات فوری هم هیچ کمکی به بهوبد کیفیت هوای شهر نکرده است.
معاون سازمان محیطزیست میگوید: «ما پسرفت کردیم … همیشه باد کمک میکند از این شرایط خارج شویم، شهر تهران مثل یک کاسه است و باید حداکثر در یک هفته این ذرات از شهر خارج میشدند.»
هوای تهران با شاخص ۱۴۱ ناسالم

اعداد دودی / مروری بر چند عدد تکاندهنده که با آلودگی هوا ارتباط دارد

بوی دود میدهد هوای این شهر، هر دمی که فرو میرود سنگین است و بازدمش سنگینتر. انگار سنگی بزرگ گذاشتهاند روی سینه هرکدام از ما یا مثل این که در فضای شهر دارند پیاز خرد میکنند که چشمها این همه میسوزد. با این که شرکت کنترل کیفیت هوای تهران شاخص آلودگی هوای دیروز را عدد ۱۳۱ اعلام کرد و این عدد گویای هوایی است که فقط برای گروههای حساس، ناسالم است ولی خیلیها شک کردند که مبادا این عددها حقیقی نباشد و برای کنترل جو روانی جامعه و احیانا خدشه دار نشدن کارنامه عملکرد مسؤولان دارد با اعداد بازی میشود. البته تهران دیگر فقط یک شهر آلوده با ماجراهای اینچنینی نیست، تهران شهری است که دارد به مردمش آسیب میزند و هزینه به آنها تحمیل میکند. تهران در کمین سلامتی ساکنانش نشسته و مدام آلودگی به خوردشان میدهد و پاییزی را که عاشق است و زیبا، دارد برایشان خطرناک میکند.
۲۵
حالا دیگر با قاطعیت میشود گفت ترافیک تهران در سالهای اخیر بیشتر شده چون محمدرضا مهماندار، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی پایتخت این عدد را اعلام کرده و توضیح داده که افزایش ترافیک، معلول افزایش ۲۵ درصدی تعداد خودروها در سه سال اخیر است.
مهماندار، میگوید سه سال گذشته تهران چهار میلیون خودرو داشت که اکنون این عدد رشد کرده و به پنج میلیون و صد هزار رسیده، موضوعی که آن را کنار طرح ترافیک جدید چید و گفت مردم ناچار شدهاند از معابر پیرامونی محدوده زوج و فرد سابق تردد کنند و باعث شوند ترافیک از معبری به معبر دیگر منتقل شود.
رئیس پلیس راهور پایتخت که در واقع دیروز گویی از زبان مردم حرف میزد این را هم گفت که چون حمل و نقل عمومی بهخصوص در عصرها پاسخگوی نیاز مردم نیست آنها به استفاده از خودروی شخصی ترغیب میشوند که نتیجهاش میشود ترافیک سنگین در جاهایی مثل تقاطع نیایش و ولیعصر، میدان ونک یا پل پارک وی.

۵
حالا که وضع هوا بهتر نمیشود و از مسؤول تا مردم گرفته همه در دوری باطل افتادهاند شاید این پنج خوراکی بتوانند به کمک مردم اسیر در شهرهای آلوده برسند، مثلا مصرف مواد غذایی حاوی ویتامینهای C، A و E.
طبق گفته متخصصان تغذیه، ویتامین C در این فصل در مرکباتی مثل پرتقال، لیموشیرین و نارنگی در دسترس است و سبزیجات سبز رنگ و نارنجی مایل به قرمز مثل هویج و گوجه فرنگی منبع غنی ویتامین A و پیشسازهای آن هستند. ویتامین E نیز میشود درجوانه گندم و غلات سبوسدار پیدا کرد. در روزهای آلوده که آلایندهها و ذرات معلق در هوا جولان میدهند نیز مانع تابش مستقیم اشعه ماوراء بنفش به پوست و جذب ویتامین D میشود، بنابراین استفاده از داروهای مکمل حاوی این ویتامین توصیه میشود. علاوه بر ویتامینها، چربی امگا ۳ نیز که در ماهیها و محصولات دریایی یافت میشود سپر خوبی برای مقابله با اثرات مخرب هوای آلوده است.
۱۲
شاید شینا انصاری، مدیرکل محیطزیست شهرداری تهران توپ مسؤولیتها را به شیوهای نرم و لطیف در زمین مردم انداخته باشد، ولی وجود منابع آلاینده در تهران را که سهم بزرگی در آلودگی این شهر دارند، نمیشود نادیده گرفت. عدد ۱۲ به حرفهای مسعود زندی، رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرتهران اشاره دارد که تعداد واحدهای آلاینده پایتخت را نشان میدهد که به گفته او در شش ماه اول سال ۹۸ جمعآوری شدهاند.
گویا از ابتدای امسال، ۳۴۹ واحد صنعتی، تولیدی وخدماتی در تهران پایش و۷۱ واحد آلاینده جدید شناسایی شده که برایشان پرونده زیست محیطی تشکیل شده که همگی متعهد شدهاند برای رفع آلودگیها اقدام کنند. البته حساب این واحدها از آن ۱۲ واحد آلاینده جداست چون اینها به کلی جمعآوری شدهاند و پرونده شان مختومه شده است.
۱۶۱
وقتی میگوییم تهران، حواسها بیشتر میرود سمت شهرتهران، ولی تهران که فقط شهر تهران نیست و مقصود استان تهران نیز هست. حال هوای استان تهران اصلا خوب نیست. شهرری دیروز با شاخص ۱۶۱آلودهترین بخش تهران بود در حالی که شهرستانهای پیشوا، ملارد، ورامین، رباطکریم و پاکدشت نیز داشتند با آلودگی هوا دست و پنجه نرم میکردند و هوایشان برای گروههای حساس ناسالم بود. البته شاید بخت این شهرستانها امروز و فردا باز شود چون محمد رستگاری، معاون پایش و نظارت محیطزیست استان تهران گفته است گرچه این شرایط تا پایان ظهر پنجشنبه ادامه دارد، ولی از آن به بعد وضعیت هوا ناپایدار میشود و رو به بهتر شدن میرود.
۳
روز سهشنبه که قرارهفتگی شهردارتهران برای استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و گاهی نیز دوچرخه است، حین دوچرخه سواری گفت اگر در تهران باد بوزد و باران بیاید هوا بهتر میشود. خب! چون او چشم بسته غیب گفته بود این جملهاش دستمایه طنز و شوخی در برخی محافل خبری و غیرخبری شد تا این که دیروز نیز در حاشیه جلسه هیات دولت همین حرف را تکرار کرد. او گفت برای کاهش آلودگی راهی جز وزش باد، بارش باران و کاهش تردد خودروها وجود ندارد و بعد هم از مردم خواست از خودروهای شخصی تکسرنشین کمتر استفاده کنند. پیروزحناچی اینچنین خود را کسی شبیه بقیه مسؤولان که تا به حال درباره راه حلهای کنترل آلودگی هوا اظهارنظرکردهاند نشان داد، کسی که فقط سه راه حل در چنته دارد.
۲/۳
عدد اعشاری ۳/۲ را سه سال قبل بانک جهانی در گزارش خود اعلام کرد و اشارهاش به از بین رفتن ۳/۲ درصد از تولید ناخالص کشورمان درجریان آلودگی هوا بود. این گزارش میگفت آلودگی هوا برای خاورمیانه و شمال آفریقا ۹ میلیارد دلار هزینه بهدنبال دارد که بیشترین آن متوجه ایران و مصر است. حالا اقتصاددانها باید آمار این گزارش را با آمار خسارت ۳۰۰ دلاری آلودگی هوا برای هر تهرانی تطبیق بدهند تا مشخص شود که آیا برهم منطبق هستند یا خیر که اگر منطبق هم نباشند به هر حال هر دو دارند به یک حقیقت تلخ که خالی شدن جیب ما مردم به خاطر آلودگی هواست، اشاره میکنند.
البته بیایید نگاهی جهانی داشته باشیم تا کمتر از این بابت حرص بخوریم و بدانیم که معضل آلودگی هوا و خساراتش به مردم، معضلی جهانی است. گزارش مجمع جهانی اقتصاد نشان میدهد آلودگی هوا هر ساعت ۸۰۰ نفر را به کام مرگ میکشد که میشود در هر دقیقه ۱۳ نفر که اتفاقا اغلب این مرگها نیز در کشورهای درحال توسعه اتفاق میافتد که ۶۰درصدش نیز سهم زنان و کودکان میشود.
در آمریکا نیز که قبله آمال خیلیهاست طبق همین گزارش، هرسال ۵درصد از تولید ناخالص ملی به خاطر آلودگی هوا از بین میرود که این خسارت برای سال ۲۰۱۴، ۷۹۰ میلیارد دلار بود.
۳۰۰
داریم از عدد ۳۰۰ دلار حرف میزنیم از عددی که تقریبا میشود سه میلیون و۳۰۰ هزارتومان که به گفته شینا انصاری، مدیرکل محیطزیست شهرداری تهران سهم هر نفر است از خسارات ناشی از آلودگی هوا.
هر کدام از ما تهرانیها با پمپاژ هوای آلوده به ریههایمان که منجر میشود به ابتلا به انواع بیماریها و سپس مراجعه به مراکز درمانی، سالانه داریم این همه خسارت میدهیم تازه اگر این عدد دقیق باشد و لطمهای که میخوریم بیش از اینها نباشد.
به هرحال شینا انصاری میگوید خسارت ناشی از آلودگی هوا در پایتخت سالانه ۶/۲ میلیارد دلار است که با احتساب جمعیت ۷/۸ میلیونی تهران، سهم هر نفر از این خسارت ۳۰۰ دلار میشود، تقریبا برای یک خانواده پنجنفره حدود ۱۶ میلیون تومان.
البته خانم مدیرکل معتقد است اگر مردم از خودروهای شخصی خود کمتر استفاده کنند، به حمل و نقل عمومی رو بیاورند، خودرویشان را دورهای کنترل کنند و معاینه فنی را جدی بگیرند کل هزینهای که میپردازند به مراتب کمتر از سهم ۳۰۰ دلاری از خسارتهای آلودگی هوا خواهد بود.
این درحالی است که براساس اطلاعات سایت شرکت کنترل کیفیت هوای تهران تا روز گذشته پایتخت ایران از ابتدای سال ۲۵ روز پاک، ۱۷۷روز سالم، ۳۵ روز ناسالم برای گروههای حساس و یک روز ناسالم را تجربه کرده است. بنا براین باید به مدیران سازمانهای مسؤول یادآور شد که توجه نکردن به بهبود کیفیت هوا هر سال هزینه سنگینی به کشور تحمیل میکند و چنانچه برای این مهم تعامل لازم بین دستگاهها شکل نگیرد نمیتوان به بهبود کیفیت هوای کلانشهرهای کشور امیدوار بود.
۲۰
انگار که مشت به سندان کوبیده باشیم برخوردمان با آلودگی هوای تهران نیز بیفایده بوده است؛ طیبه سیاوشانی عضو مجمع نمایندگان تهران که لااقل اینگونه میگوید.
او دیروز به خانه ملت گفت که به واسطه تعطیلیهای پی در پی مدارس به سبب آلودگی هوا به این موضوع ورود خواهد کرد و این موضوع را در نشست مجمع نمایندگان تهران به بحث خواهد گذاشت.
اعتراض او به تلاش ۲۰ سالهای است که برای کاهش آلودگی هوای تهران انجام میشود ولی باز هم در موقع لازم، مسؤولان میخواهند با راهحلهای موقتی مثل تعطیل کردن مدارس به زعم خود گروههای حساس را نجات دهند.
عضو مجمع نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: بیتردید مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس در مورد روزهای بیشمار تعطیلات پیشبینی شده و نشده و لطمهای که به نظام آموزشی کشور وارد میکند با برگزاری جلساتی ورود پیدا خواهد کرد.
۳۸۲۸
این عدد رند، یک عدد دردناک است که ثابت میکند هم مسؤولیتهای اجتماعی درجامعه ما ضعیف است و هم کنترلهای نهادهای مسؤول. عدد۳۸۳۸ مربوط است به تعداد کامیونهای دودزا که از ساعت ۱۰ شب دوشنبه تا ۶ صبح دیروز به روایت علی پیرحسینلو، مشاور معاون حمل ونقل شهرداری تهران در پایتخت تردد کردهاند، آن هم در شرایطی که ورود کامیونها به تهران در این زمان مطلقا ممنوع بوده است.
با توجه به این که این ممنوعیت تا امروز ادامه دارد، پیرحسینلو از فضای مجازی و حساب توییتریاش مدد گرفته تا به باعث و بانی این وضعیت اشاره کند، به پلیس که عملا ممنوعیت تردد را که مصوبه کمیته اضطرار آلودگی هواست اجرا نکرده است.
دست شهرداری تهران برای توپیدن به پلیس راهور البته پرتر از یک نوشتار توئیتری بود چون رئیس مرکز کنترل ترافیک پایتخت نیز گزارشی در اختیار دارد که نشان میدهد خودروهای دیزلی در پایتخت آزادتر از آنی هستند که تصور میشود.
ماجرا این است که خودروهای دیزلی سنگین و نیمه سنگین در شهر تهران مسبب تولید اکسیدهای گوگرد و ازت و همچنین ذرات معلق هستند، ولی بررسیهای مرکز کنترل ترافیک نشان میدهد سهشنبهشب، در چند مقطع ورودی شهر مانند بزرگراههای آزادگان و شهید خرازی بهدلیل تردد زیاد کامیونها، پلیس راهور موفق به کنترل کامل آنها نشده و در بزرگراههای صدر، امام علی (ع)، شهید بابایی و شهید زینالدین نیز خودروهای دیزلی تردد کنند.
۱۰۵۰۰۰۰
باورش سخت است ولی در هشت ماه امسال فقط یک میلیون و ۵۰ هزار خودرو در تهران به مراکز معاینه فنی مراجعه کردهاند؛ آماری که حسین مقدم، سرپرست ستاد معاینه فنی خودروهای تهران به آن اعتراض دارد.
شاید رانندگانی که معاینه فنی ندارند تنبلی میکنند، شاید هم از خلایی آگاهند که به گرفتن معاینهفنی تن نمیدهند، سندش نیز این که برخی از دوربینهای ورودی شهر تهران که توسط شهرداری نصب و آماده بهرهبرداری شده مجهز به کد تخلف معاینه فنی نیستند.
مقدم نمیداند که علت این وضعیت چیست ولی از پلیس و دستگاههای مسؤول خواسته است تا به خاطر کاهش آلودگی هوای تهران هم که شده دست به اقدام بزنند.
بلایی که آلودگی هوا بر مغزتان میآورد +لیست غذاهای دشمن مغز

کوچک شدن مغز یا آتروفی به دلیل از بین رفتن سلولهای مغزی ایجاد میشود، کوچک شدن مغز به عوامل متعددی بستگی دارند که در ادامه این متن با برخی از این عوامل آشنا میشویم.
تنفس در هوای آلوده
یکی از مهمترین عوامل که باعث سکته و کوچک شدن مغز میشود تنفس ریزگردهاست پزشکان آمریکایی پس از تحقیقات و آزمایشهای فراوان به این نتیجه رسیدند که افراد در معرض ریزگردها بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به سکته مغزی و کوچک شدن مغز هستند.
بیتحرکی
از عوامل دیگر کوچک شدن مغز میتوان به بی تحرکی اشاره کرد هنگامی که افراد بیشتر وقت خود را پای تلویزیون میگذرانند عملکرد شناختی مغز کاهش مییابد و همین امر موجب کوچک شدن مغز میشود.
کمخوابی افراد پیر و میانسال
پزشکان بر این باورند که کم خوابی در میانسالی و پیری از مهمترین عوامل کوچک شدن مغز انسان است، در هنگام کم خوابی بدن انسان مواد شیمیایی را ترشح میکند که این مواد باعث ضربه زدن به مغز میشود و این مسئله میتواند باعث کوچک شدن مغز شود.
اختلالات مغزی
عارضه آلزایمر برمغز انسان اثرات منفی دارد و موجب قطع ارتباط سلولهای مغزی با یکدیگر و نابودی قدرت تفکر و حافظه خواهد شد. فراموشی، معمولا از سن ۶۰ سالگی آلزایمر شروع میشود و این عارضه یکی از مهمترین عوامل کوچک شدن مغز است.
استرس و افسردگی
استرس و افسردگی حاد از دیگر عواملی است که باعث کوچک شدن مغز انسان میشود، افراد مبتلا به استرس و افسردگی حاد میتوانند با ورزش و تکنیکهایی از کوچک شدن مغز خود جلوگیری کنند.
مواد غذایی
برخی از خوراکیها و مواد غذایی باعث زودرسی و کوچک شدن مغز انسان میشوند، مصرف فستفودها به خصوص انواع برگرها، نوشابهها و سیب زمینیهای سرخ کرده به دلیل وجود چربی باعث افزایش کالری بیش از اندازه بدن شده و این امر علاوه بر ایجاد بیماری دیابت موجب کاهش عملکرد شناختی مغز انسان و کوچک شدن آن میشود همچنین مصرف نوشیدنیهای الکل دار نیز از علل و عوامل کوچک شدن مغز است.
بوییدن آفتکشها
بوییدن انواع آفت کشها و مواد شیمیایی باعث کوچک شدن مغز جنین و عملکرد ساختاری مغز جنین مادران باردار میشود. به همین علت مادران باردار از نزدیک شدن به مواد شیمیایی و آفت کشها خودداری کنند.
بحران آلودگی هوا و علل ناکارآمدی قوانین در کنترل آن

آلودگی هوا واژهای است آشنا برای هر شنوندهای که تا آن را میشنود، دوده و سیاهی هوا و تنفس سخت همراه با سوزش گلو و چشمها به ذهنش خطور میکند. به راستی که آلودگی هوا هدیه صنعت و سرعت، به محیط زیست است. برای تداوم حیات بر روی کره زمین میبایست از آلودگیها و خطراتی که محیط زیست را تهدید به نابودی میک ند، کاست و آنها را کنترل کرد.
بشر تا زمانی که حیات او در معرض تهدید قرار نگرفت هیچ گاه به فکر کاستن آلودگی محیط زیست برای تداوم حیات سایر جانداران نشد تا اینکه خود گرفتار این چرخه شد. در زندگی شهرنشینی و به خصوص در کلان شهرها آلودگی هوا سالیان سال است که همراه زندگی است و با آمدن فصل پائیز و زمستان و پدیده وارونگی هوا بر شدت آن افزوده میشود. دستاورد خطر آفرین مشهود این آلودگی بیماریهای تنفسی و قلبی و بیماریهای دیگری که به تبع آلودگی هوا سلامت افراد جامعه را تهدید میکندو هر بار درمان این بیماریها هزینههای هنگفتی برای مردم و شبکه بهداشت و درمان دارد.
بی شک این سوال بارها و بارها برای بیشتر افراد جامعه مطرح شده که چرا با وجود قوانین مختلف و انجام تمهیدات از جمله منع تردد خودروها، در نظر گرفتن محدودههای طرح ترافیک و به تازگی محدوده کنترل آلودگی هوا، روز به روز بر شدت و طول مدت ماندگاری این آلودگی آفزوده میشود و همیشه باید امید به آسمان و باران و وزش باد جهت رفع آن داشت. ب
اید در یک جمله گفت اراده کافی برای رفع این مشکل از سوی افراد جامعه و همچنین مسئولان متولی امر رفع این آلودگی وجود ندارد. بگذارید قدم به قدم و موشکافانه این مبحث را پیش ببریم. از قوانین با زبان ساده و گفتاری شیوا و روان که قابل درک برای عموم باشد شروع میکنیم. در قانون منابع آلاینده به طور کلی به دو دسته منابع آلاینده ثابت و متحرک تقسیم شدهاند که برای کنترل و پیشگری از ایجاد آلودگی توسط هر دسته قوانینی وجود دارد و بر حسب زمان به روز رسانی میشوند و در مرحله اجرا قرار میگیرند اما نکتهای در این بین وجود دارد که باعث میشود بر فرض اعمال کامل قانون نسبت به منابع آلاینده هوا، هنوز شاهد روند تصاعدی این آلودگی باشیم.
در قانون در تعیین میزان آلایندگی، معیار حداقل و حداکثر که با عددی مشخص میشود ملاک قرار میگیرد و این یعنی اگر بر حسب مثال ۶۰ پی پی ام حداکثر و حداقل ۳۰ پی پی ام ملاک باشد، بر طبق قانون ۵۹ پی پی ام آلاینده نیست و بالای آن مثلا ۶۱ پی پی ام بر حسب قانون آلاینده شناخته میشود و در عمل هنگام اخطار و جلوگیری از فعالیت آن صنعت آلاینده با توجیهاتی همچون تحریم بودن و نبود قطعات و یا زمان بر بودن سفارش و دریافت قطعات و یا بیکار شدن کلی کارگر بعد از ممانعت از فعالیت آنها رو برو میشویم و در این بین ضمن گرفتن زمان توصیهها و سفارشات مختلفی برای همکاری با آنها به گوش میرسد، اما آنچه در این بین اهمیت ندارد و از آن غافل هستیم تداوم آلایندگی و انتشار آن و به خطر افتادن سلامت بسیاری از افراد جامعه است! شاید بگوئید راهکار این ضعف چیست؟
در قانون علاوه بر حداقل و حداکثر میزان آلودگی نیازمند حد هشدار هستیم. زمانی که آلایندگی واحد یا منبع آلاینده به این سطح برسد، هشداری مبنی بر اقدامات لازم جهت کاهش و جلوگیری از افزایش آلایندگی به آن واحد مربوطه اعلام میشود تا در این بازه زمانی (نرسیدن به حداکثر میزان آلایندگی) بتواند تسهیلات و اقدامات لازم را انجام دهد و اگر نسبت به آن بی اعتنا باشند و به حداکثر میزان آلایندگی رسیدند، نهاد متولی جلوگیری از آلایندگیهای محیط زیست میتواند مستند به هشدارها و فرصتهای قبلی از فعالیت و انتشار آلایندگی جلوگیری کند.
شاید بگویید معضل بیکار شدن چندین کارگر را چگونه میتوان حل کرد؟ برای این مشکل لازم است در قانون اعلام شود واحدهای الایندهای که در مهلت و زمان مذکور نسبت به کاهش آلایندگی اقدام نکنند موظفند حقوق کلیه کارگران را تا پایان قرارداد به آنها پرداخت نمایند. چون تجربه ثابت کرده زمانی به بهانه بیکار نشدن کارگران فعالیتهای آلاینده صنعتی واحدها ادامه پیدا میکرد اما با رسیدن بحران اقتصادی این واحدها پیش از رسیدن به حالت ورشکستگی اعلام ورشکستگی و عدم فعالیت را اعلام میکنند و در این بین بیکار شدن هزاران کارگر به علت عدم سود دهی کما فی السابق را در کارنامه خود دارند و اولویت آنها سود کلان اقتصادی خود است نه کمک به اشتغال کارگران و سرپرستان خانوار.
از سویی دیگر آلودگی هوا در کلان شهرها علاوه بر علت منابع الاینده ثابت منابع آلاینده متحرک است که به چند بخش ناوگان حمل و نقل عمومی، ناوگان حمل ونقل خصوصی و خودروهای شخصی تقسیم میشود. مطابق آمارها اتوبوسهای حمل و نقل عمومی که بسیاری از آنها فرسوده هستند بیشترین سهم آلایندگی و بعد خودروهای شخصی و موتور سیکلتها دارند که در زمان اعلام وضعیت و شرایط اضطرار برای از کار نیفتادن چرخه حمل و نقل عمومی از تردد سایر خودروها جلوگیری به عمل میآورند تا بار آلودگی هوا کاهش یابد و حتی به تازگی محدوده آلودگی هوا در شهر تهران در نظر گرفته شده که از نظر من هیچ تاثیری بر کاهش بار آلودگی هوا ندارد چرا که آلودگی هوا با جریانات هوایی از محلی به محل دیگر تغییر مکان میدهد و این طرح صرفا برای در آمدزایی و رفع نیازهای مالی کاربرد دارد و بیشتر به حق امتیاز تردد در محدوده شباهت دارد اما با نامی دیگر! برای رفع فرسودگی و آلایندگی اتوبوسها راهکارهای مختلفی ارائه شده است که برای اجرای هرکدام نیاز به منابع و پشتوانه مالی بالا وجود دارد و بدون آن امکان پذیر نیست. از مبحث نوع و کیفیت سوخت و اثرات آن بر آلایندگی گذر میکنیم. این منابع مالی چگونه و از کجا باید تامین شوند آیا راهکاری وجود دارد که بدون برداشت از منابع مالی سایر حوزههای شهری بتوان رفع مشکل کرد؟
پاسخ شما بله است راهکاری عملی وکاربردی وجود دارد که به وسیله منابع مالی میلیاردی حاصل از آن علاوه بر پوشش و تعویض و نوسازی ناوگان حمل ونقل عمومی بتوان از آن در حوزه سلامت و درمان بیماریهای ناشی از آلودگی هوا هزینه و بهره برد. بی شک هیچ مشکلی در کشور وجود ندارد که نتوان آن را حل کرد. این راه اراده، همراهی و همت مسئولین را نیاز دارد.
بیشتر بخوانید:
از اعتیاد در مدرسه تا همسران مواد فروش/ زنان معتادی که کودکان معتاد به دنیا نمیآورند دانشگاه تهران به مکاتبات پاسخ نداده است/ پایان آبان ماه، زمان مقرر برای ارائه طرح ساماندهی دانشگاه تهران
جای خالی قانون هوای پاک در کشور

به گزارشگروه فیلم و صوتباشگاه خبرنگاران جوان، آلودگی شدید هوا در شهرهای مختلف کشور منجر به وقوع تلفات مالی و جانی زیادی در کشور میشود.
کشور انگلیس برای مبارزه با آلودگی هوا در سال ۱۸۵۲ قانونی را وضع کرد و توانستند با آلودگی هوا مقابله کنند. یکی از مصادیق این قانون آلودگی قابل مبادله به معنای تبدیل آلودگی به درخت است.
نبود قانون هوای پاک در کشور ضررهای زیست محیطی زیادی به کشور زده است.
بیشتر بخوانید: راهکار جدید ایتالیاییها برای مقابله با آلودگی هوا + فیلم
کد ویدیو دانلودفیلم اصلیانتهای پیام/