تنشهای لفظی میان مقامهای ترکیه و رژیم صهیونیستی
نتانیاهو اردوغان را «دیکتاتور» و «دیوانه» خواند

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی روز یکشنبه به شدت به «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه تاخت و مدعی شد که وی گرایشهای ضدیهودی دارد، چراکه دائما علیه تلآویو موضع میگیرد.
به نوشته پایگاه خبری کانال ۱۰ تلویزیون رژیم صهیونیستی، نتانیاهو که در جمع گروهی از نظامیان صحبت میکرد، گفت: «اردوغان دیوانه و دیکتاتوری ضدیهودی است که عقدههای ضداسرائیلی دارد.»
اظهارات نتانیاهو پرده تازه تنشهای لفظی میان مقامهای ترکیه و رژیم صهیونیستی است. دور جدید این تنشها از دیروز و پس از آن آغاز شد که نتانیاهو اردوغان را به اشغال بخش شمالی قبرس و کشتار کردها متهم کرد.
در مقابل، مقامهای ترکیهای نتانیاهو و رژیم صهیونیستی را «اشغالگر» و «قانونشکن» خوانده و گفتند که نتانیاهو به دلیل درگیری در پرونده فساد مالی، قصد دارد با جنجالآفرینی حقایق را مخفی کند.
هرچند ترکیه و رژیم صهیونیستی روابط رسمی دیپلماتیک و روابط گسترده تجاری دارند، اما مقامهای دو طرف بارها به انتقاد از یکدیگر پرداختهاند. همین تنشها موجب شد تا روابط طرفین چندی پیش به سطح پایینتر از کاردار کاهش یابد.
اردوغان: نتانیاهو سمبل تروریسم دولتی است

به گزارش ایرنا از اعلام روز یکشنبه خبرگزاری آناتولی ترکیه، اردوغان در مراسمی در شهر استانبول خطاب به نتانیاهو گفت که تو صدای ظالمان هستی و کابینهات متهم به انجام تروریسم دولتی است.
اردوغان افزود: اسرائیل حق ندارد هیچ طرفی را متهم کند؛ قبل از آن باید به خاطر خطاها و جنایتهای ضد بشری و کشتارها و ویرانی هایی که باعث شده، مجازات شود.
اردوغان دیروز (شنبه) نیز در نشست «بنیاد جوانان ترکیه» در حمایت از بیت المقدس و با اشاره به فلسطینیانی که به دنبال خشونتهای رژیم صهیونیستی قربانی شدند، تصریح کرد: صهیونیستها در اسرائیل به مردمی که روی زمین افتادهاند، حمله میکنند و آنها را مورد ضرب و شتم قرار میدهند، در واقع اسرائیلیان تنها مردان را نمیزنند بلکه زنان و کودکان افتاده روی زمین را نیز هدف ضرب و شتم قرار میدهند.
این اظهارات اردوغان سبب آغاز درگیری های لفظی بین آنکارا و رژیم صهیونیستی شده و این درگیری تاکنون ادامه داشته است.
نتانیاهو نیز در توئیت روز گذشته خود، خطاب به رییس جمهوری ترکیه نوشت: اردوغان نباید اسرائیل را موعظه کند.
وی همچنین اردوغان را به اشغال شمال قبرس و کشتار کردها در داخل و خارج از ترکیه متهم کرد.
سخنان نتانیاهو با واکنش شدید مقامات ترکیه رو به رو شد.
در ادامه این جدلهای لفظی، 'مولود چاووش اوغلو'وزیر خارجه ترکیه ضمن رد انتقادات اخیر نخست وزیر رژیم صهیونیستی از رییس جمهوری ترکیه، نتانیاهو را 'قاتل خونسرد دنیای امروز' خواند.
خاورم**۹۳۲۹*۱۴۳۶*
اردوغان: نتانیاهو تو صدای ظالمان هستی

به گزارش مهر به نقل از آناتولی، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه امروز یکشنبه با حضور در مراسم افتتاح چندین پروژه عمرانی در استان استانبول تصریح کرد: نتانیاهو؛ این بار به بیراهه زدی. تو صدای ظالمان هستی.
رئیس جمهوری ترکیه در این باره گفت: تا زمانی که اسرائیل به خاطر جنایت علیه بشریت و ویرانگری مواخذه نشده است، حق ندارد کسی را متهم به ارتکاب جرم بکند.
گفتنی است روز گذشته سران ترکیه و رژیم صهیونیستی انتقادات تندی را علیه یکدیگر انجام دادند و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه گفت: یهودیان در اسرائیل به مردمی که روی زمین افتادهاند، حمله میکنند و آنها را هدف ضرب و شتم قرار میدهند. در حقیقت یهودیان فقط مردان را نمیزنند، بلکه زنان و کودکانی هم که زمین میافتند مورد ضرب و شتم قرار میدهند. اما اگر آنها جرات کنند با ما طرف شوند، ما به عنوان مسلمانان با این مردم (یهودیان) مقابله میکنیم و درسی به آنها خواهیم داد.
این سخنرانی اردوغان با واکنش تلآویو همراه شد و نتانیاهو گفت: اردوغان، اشغالگر قبرس شمالی که ارتشش زنان و کودکان را در روستاهای کردنشین در داخل و خارج ترکیه قتلعام میکند، نمیتواند به اسرائیل درس اخلاق بدهد.
واکنش حزب عدالت و توسعه به انتقاد نتانیاهو از اردوغان

به گزارش خبرگزاری مهر، تی آر تی در خبری فوری اعلام کرد: سخنگوی حزب عدالت و توسعه ترکیه در واکنش به اظهارات «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل گفت: نتانیاهو که در داخل با اتهام فساد روبرو است تلاش می کند تا جامعه جهانی را اداره کند.
این اظهارات در واکنش به سخنان نتانیاهو که گفته بود: «تا زمانی که آنکارا به حمله علیه کردها ادامه میدهد در جایگاهی نیست که برای تلآویو موعظه کند» ایراد شده اند.
روز گذشته سران ترکیه و رژیم صهیونیستی انتقادات تندی را علیه یکدیگر انجام دادند و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه گفت: یهودیان در اسرائیل به مردمی که روی زمین افتادهاند، حمله میکنند و آنها را هدف ضرب و شتم قرار میدهند. در حقیقت یهودیان فقط مردان را نمیزنند، بلکه زنان و کودکانی هم که زمین میافتند مورد ضرب و شتم قرار میدهند. اما اگر آنها جرات کنند با ما طرف شوند، ما به عنوان مسلمانان با این مردم (یهودیان) مقابله میکنیم و درسی به آنها خواهیم داد.
این سخنرانی اردوغان با واکنش تلآویو همراه شد و نتانیاهو گفت: اردوغان، اشغالگر قبرس شمالی که ارتشش زنان و کودکان را در روستاهای کردنشین در داخل و خارج ترکیه قتلعام میکند، نمیتواند به اسرائیل درس اخلاق بدهد.
جزییاتی از تماس ترامپ و اردوغان پیش از اعلام خروج آمریکا از سوریه / اردوغان: به عنوان یک دوست، قول نابودی بقایای داعش را می دهم


شبکه «ان.بی.سی نیوز» به نقل از مقام های کاخ سفید جزئیات تازه ای از تماس تلفنی دونالد ترامپ و رجب طیب اردوغان منتشر کرد و نوشت که طی آن رئیس جمهوری ترکیه به همتای آمریکایی خود قول داد بعد از خروج نیروهای آمریکا از سوریه، کار داعش را تمام می کند.به گزارش ایرنا، یک مقام ارشد کاخ سفید که خواست نامش فاش نشود، اظهار داشت: اردوغان به رئیس جمهوری [آمریکا] گفت «در واقع، من به عنوان یک دوست در این مورد به شما قول می دهم.»یک مقام دیگر نیز درباره تماس تلفنی جمعه گذشته میان ترامپ و اردوغان گفت که رئیس جمهوری ترکیه در آن تماس اظهار داشت که اگر ترکیه بتواند در شمال سوریه عملیات انجام دهد، این کشور می تواند با بقایای داعش برخورد خواهد کرد.آنچه در آن تماس تلفنی میان ترامپ و اردوغان گذشت یکی از سوال های محوری درباره علت تصمیم رئیس جمهوری آمریکا به خروج نیروهای این کشور از سوریه است. به نوشته تارنمای ان.بی.سی نیوز، این تصمیم ترامپ بدون مشاوره با متحدان آمریکا و برخلاف توصیه های مشاوران ارشد امنیت ملی اتخاذ شد. «جیمز متیس» وزیر دفاع و «برت مک گورک» نماینده آمریکا در ائتلاف علیه داعش در اعتراض به این تصمیم استعفا دادند.مقام های ارشد دولت آمریکا گفته اند که ترامپ در آن تماس تلفنی اردوغان را از تصمیمش مطلع کرد اما برخی دیگر از مقام های آمریکایی و ترکیه ای به ان.بی.سی نیوز گفتند ترامپ پس از آن با خروج از سوریه موافقت کرد که اردوغان استدلال کرد داعش تقریبا به طور کامل شکست خورده است و نیازی به ادامه حضور نیروهای آمریکایی در سوریه نیست.به گزارش این شبکه خبری، ترکیه از مدتها پیش خواهان خروج آمریکا بود تا از این طریق زمینه برای حمله نیروهای ترکیه ای به نیروهای کُرد در شمال سوریه فراهم شود. ترکیه نیروهای کُرد سوری را تروریست قلمداد کرده که ثبات آن کشور را تهدید می کنند. اما این در حالی است که آمریکا این نیروها را برای مبارزه با داعش آموزش داده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه با اشاره به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه نوشت که تصمیم برای این اقدام در تماس تلفنی ترامپ و اردوغان اتخاذ شد. «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا و متیس به همراه دیگر اعضای تیم امنیت ملی کاخ سفید، فهرستی از خواسته های دولت این کشور برای طرح در تماس تلفنی با اردوغان ارائه کرده بودند.مقام های آگاه به این رسانه گفتند که ترامپ بدون توجه به متن آماده شده، با خواسته همتای ترکیه ای خود برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه موافقت کرده است. به نوشته آسوشیتدپرس، اردوغان و اعضای تیم امنیت ملی ترامپ از جمله «جان بولتون» مشاور امنیت ملی وی، از این تصمیم غیرمنتظره «شوکه» شدند. اردوغان که انتظار این تصمیم فوری را نداشته، از ترامپ می خواهد که در خروج نیروها شتابزده عمل نکند.اعلام این تصمیم، واکنشهای بسیاری را در محافل دیپلماتیک آمریکایی و از سوی متحدان این کشور موجب شد و هشدار آنها را نسبت به پیامدهای این اقدام به همراه داشت.ترامپ در صفحه شخصی خود چندین بار از تصمیمش دفاع کرد. وی روز شنبه نوشت: ابتدا قرار بود سه ماه در آنجا باشیم. این مساله مربوط به هفت سال پیش است. وقتی من رئیس جمهوری شدم داعش وحشی شده بود. حالا داعش تا حد زیادی شکست خورده و کشورهای منطقه از جمله ترکیه باید بتوانند به راحتی از پس هر آنچه که باقی مانده است، برآیند.
آیا ترکیه میتواند آمریکا را در دست راستش بگیرد و روسها را در دست چپش؟ / اردوغان دچار جنون شده است

باجگیری ترکیه متکی بر درگیری روسیه و آمریکاست که هر یک برای دلجویی از ترکها در شرایط دشوار خاورمیانه تلاش می کنند.
به گزارش «انتخاب»، این رسانه عرب زبان ادامه داد: امپراطوری ترکیه در سایه پیشرفت نقش ایران، روسیه و سوریه در سیاست ترکیه، رو به ضعف نهاده است؛ چرا که دولت ترکیه مجبور است برای حفظ نقش نسبی خود در منطقه توافق هایی را با این کشورها امضا کند. اما همزمان، ترکیه نمی تواند از ناتوی تاریخی خود چشم پوشی کند و شاید همین مساله، علت اصلی تناقض هایی است که در سالهای اخیر در روابط بین ترکیه و آمریکا شاهد ان بوده ایم.
در همین شرایط، روسیه آغوش خود را به روی ترکیه گشود و بر این اساس، زمینه ای برای ترکیه فراهم شد تا بتواند در سوریه و عراق ایفای نقش کند. اما حوادث جدید، می تواند روابط حسنه بین آنکارا، مسکو و تهران را در شرایطی سخت قرار دهد؛ ترکیه به شکل غافلگیر کننده ای و بدون هیچ توافق قبلی با دو هم پیمان خود، ایران و روسیه، از آمادگی اش برای حمله به شمال سوریه خبر داده و دلیل آن را از بین بردن تروریستها در بین نیروهای قسد و یگانهای کردی اعلام کرد.
این خبر همزمان شد با موافقت امریکا با واگذاری موشکهای باتریوت به آنکارا و صحبتهای ترامپ در مورد اینکه نگرانی ترکیه در مورد خطر کردها را درک می کند.
به این ترتیب، شاخص هایی وجود دارد که نشان دهنده آغاز هماهنگی آمریکا و ترکیه است، به نحوی که نقش مهمی به آنکارا در سوریه، داده شود، که در ضمن نقش های پیمان ناتو قرار می گیرد و شروع آن، اعلام حمله ترکیه به شرق فرات و ادامه آن، اعلام عقب نشینی نیروهای آمریکایی از سوریه بود. اما ایا این دو اتفاق تصادفی صورت گرفت؟
در ضعیف ترین احتمال هم می توان با قاطعیت گفت ترکیه از تصمیم آمریکا برای خروج نیروهایش از سوریه اطلاع داشت؛ از این رو، از آمادگی خود برای حمله گفت. آیا می توان گفت اردوغان دچار جنون شده است؟! آن هم در شرایطی که امریکا برای راضی کردن ترکیه، با واگذاری باتریوت به ان موافقت کرده است.
آیا ترکیه می تواند نیروهایش را در مساحت 40 هزار کیلومتر مربعی مستقر کند که در آن داعش، کردها، نیروهای دولت سوریه مورد حمایت روسیه، ایران و حزب الله حضور دارند؟
در این میان، مهمترین مساله، موضع دولت سوریه و هم پیمانان آن، ایران، روسیه و حزب الله است که در این بین، ارتش سوریه با توجه به حق حاکمیت بر اراضی خود، می تواند با نیروهای ترکیه که وارد شرق یا شمال سوریه شوند، مقابله کند. در این صورت، دو سیاست روسی و ایرانی نمی توانند در چارچوب نشست استانه یا در هر سطح دیگری، خطوط تماس با آنکارا را حفظ کنند.
از این رو، به احتمال زیاد نیروهای آمریکایی در بین نیروهای ناتو که مورد حمایت اروپا و دولتهای عربی خلیج هستند، پنهان می شوند و این، خواسته ترامپ است که می تواند نقش آمریکا در سوریه را به صفر نرساند.
اما ترکیه به کجا می رود؟ استفاده از اهمیت استراتژیک ترکیه در درگیری های سوریه، تنها به وبالی برای آن تبدیل شده است؛ چرا که نمی تواند آمریکایی ها را در دست راست بگیرد، روسها را در دست چپش و در این بین، به همسایه ایرانی اش هم لبخند گرم بزند!
این سیاست ترکیه در شرایط فعلی که درگیریهای بین روسیه، آمریکا، ایران و چین رو به افزایش است، دیگر مؤثّر نیست و حتی می تواند این کشور را در شرایط بدی قرار دهد، بدون آنکه موفقیتی در دو میدان سوریه و عراق برای ان به دنبال داشته باشد.
اردوغان برنده اصلی خروج نیروهای آمریکایی از سوریه

به گزارش ایسنا، روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی درباره تصمیم اخیر رئیس جمهور آمریکا برای خروج از سوریه نوشت: زمانی که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که وی نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج میکند، این خبر باعث شوک بزرگی در میان بسیاری در واشنگتن شد. مقامات ارشد نظامی آمریکا به خاطر این تغییر ناگهانی در سیاست دچار شوکه شدند.
در این میان جیمز ماتیس، وزیر دفاع ترامپ استعفا داد. کارشناسان مقابله با تروریسم هشدار دادند که این خروج میتواند باعث احیای داعش شود.
منتقدان در حوزه سیاست خارجی نیز اعلام کردند که ترامپ یک هدیه کریسمس به دشمنان خود از جمله روسیه و ایران داده است.
ترامپ صبح پنجشنبه در پیامی در توییتر با رد انتقادات اعلام کرد: آمریکا نمیخواهد پلیس خاورمیانه باشد. در مسکو ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه اعلام کرد که موافق این تصمیم است.
علاوه بر ایران و روسیه به نظر میرسد یک قدرت دیگر نیز در منطقه از این تصمیم ترامپ بیشتر نفع میبرد و آن ترکیه است. اگر آمریکا از سوریه خارج شود، نیروهای دموکراتیک سوریه، متحد واشنگتن در سوریه به طور موثر تنها میماند. نیروهای دموکراتیک سوریه در حال حاضر کنترل تمام شمال شرق سوریه را در دست دارند و همین مساله ترکیه را خشمگین کرده است.
اوایل سال جاری میلادی ارتش ترکیه در سوریه عملیاتی را علیه یگانهای مدافع خلق در شمال غربی سوریه انجام داد. دولت ترامپ در آن زمان راضی بود. اکنون نیز اگر ترامپ به طور کامل نیروهای خود را از سوریه خارج کند، انتظار میرود که ترکیه به امتیاز بزرگی دست یابد. خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، اعلام کرده بود که دولتش در حال آمادگی برای انجام عملیاتی است تا یگان های مدافع خلق را در گورهایی که خود کندهاند، دفن کنند.
مصطفی بالی، سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه در گفتوگو با روزنامه نیویورک تایمز در روز پنجشنبه، اعلام کرد: ما هر آن چه که بتوانیم در این مبارزه انجام خواهیم داد. تصمیم آمریکا ناخشنود و غیر قابل انتظار بود.
همچنین برخی رسانهها اعلام کردند که تصمیم ترامپ به طور مستقل به رجب طیب اردوغان ، رییس جمهور ترکیه ربط دارد.
کارن دیونگ، روزنامه نگار در گزارشی اعلام کرد: ترامپ درست پس از این که مذاکره تلفنی با رجب طیب اردوغان داشت، این تصمیم را اعلام کرد.
وی ادامه داد: مقامات مطلع از این تماس تلفنی اعلام کردند که اردوغان در میان مسائل دیگر به ترامپ گفته است که کردهای سوریه تروریست هستند و متحد کردهای جدایی طلب در کشورش هستند و از ترامپ پرسیده است که چرا آمریکا به جای همکاری با متحدش در ناتو با آنها همکاری میکند. اردوغان در این تماس تلفنی اعلام کرده است که داعش شکست خورده و دیگر نیازی به حضور نیروهای آمریکایی ندارد.
مارتین چولف در روزنامه گاردین نوشت: ترامپ تحت تاثیر این اظهارات از کردها روی گردانده و روی خود را به سمت ترک ها چرخانده است.
این مساله باعث تغییر بزرگی در سرنوشت آنکارا دارد.
در ابتدای جنگ در سوریه، اردوغان تصمیم گرفت که بشار اسد، رییس جمهور سوریه را کنار بگذارد و از شورشیان شبه نظامی و گروههای جهادی در مبارزه با رژیم اسد حمایت کرد. اما با افزایش میزان حملات تروریستی در خاک ترکیه و همچنین هجوم میلیون ها پناهجوی سوری به مرز ترکیه و دخالت مسکو در سوریه در سال ۲۰۱۵ امیدهای آنکارا برای هدایت پایان بازی جنگ سوریه از بین رفت.
رفته رفته اردوغان با ماندن اسد در قدرت کنار آمد. سونر چاغاپتای، از مرکز سیاست خاور نزدیک در واشنگتن، گفت: در حالی که اسد کنترل خود را در کشور افزایش داده است، پس از این تصمیم، اردوغان میتواند میزان نفوذ خود را نیز افزایش دهد. ترکیه بزرگترین برنده این ماجرا است. اردوغان یگانهای مدافع خلق را تحت فشار قرار داده و تضعیف خواهد کرد و سپس به اسد اجازه خواهد داد که آنها را در چنگ گیرد.
البته در مقابل ممکن است کردهای سوریه نیز خواسته خود را مبنی بر دستیابی به خودمختاری کنار بگذارند و با اسد برای جلوگیری از شکست کامل همکاری کند.
همچنین خروج نیروهای آمریکایی از سوریه نگرانیهایی را در میان گروههای بشر دوستانه ایجاد کرده است. آنها نگران هستند که عملیات شدید خصمانه ترکیه در این منطقه باعث ایجاد یک جنگ جدید و بحران جدید بشری شود.
رییس منطقه خاورمیانه کمیته نجات بینالملل، اعلام کرد: خانوادهها در حال حاضر در حال بازگشت به خانه هایشان در سوریه هستند، اما بسیاری از آنها نیاز به کمکهای حیاتی دارند. قدرتهای بزرگ که در مساله سوریه دخیل هستند باید عواقب بشر دوستانه تصمیمات خود را در نظر بگیرند.
بر همین اساس اگر ترامپ پیش از اعلام خروج آمریکا از سوریه نتایج این کار را در نظر می گرفت به طور حتم این کار را نمیکرد.